Google\’s Chromebook laptop wint aan populairiteit in Europa


Google\’s Chromebook laptop wint aan populairiteit in Europa

Een laptop, maar dan gunstiger geprijsd. Er is bijna elke 14 dagen wel nieuws over de Chromebook. In de USA is om en nabij 20 procent van de laptops Chromebooks. In Europa is dat momenteel 1 of 2 procent. Maar de Chromebook komt bij steeds meer mensen in beeld. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest gewenste gadgets bij de Nederlandse consument. Waarom neemt de populariteit van de Chromebook toe op deze manier?

Google applicaties

Op een Chromebook is vrijwel alle software aanwezig die men op een pc ook vindt. Je kunt er mee word processen, spreadsheets opstellen of presentaties creeeren. Google heeft voor elk doel zijn eigen app gemaakt: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Daarnaast is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail,Google Calendar en Google Maps.

Op enige uitzondering na, is het feitelijk alleen mogelijk webapplicaties te draaien op de Chromebook. De programma\’s staan online, terwijl de opslag van data plaats vindt op de interne hard disk (SSD) – en uiteraard ook online. Wie een Chromebook aanschaft, krijgt 100 GB aan opslagruimte bij Google Drive – vergelijkbaar met een online service als Dropbox. In de online opslag kun je gegevens bewaren en deze delen met vrienden.

Behalve Google\’s toepassingen, neemt ook het aantal toe van beschikbare web-based apps van anderen. Je hebt ruime keuze uit de toepassingen in Google\’s online Web Store. Traditionele programma\’s bekend van de PC kennen bijna allemaal in deze tijd een online variant. Muziek luisteren kan via bijvoorbeeld Spotify of Pandora. Op een Chromebook is zo bijna alle software beschikbaar die ook op een pc aanwezig is. Google heeft zelfs functionaliteit ingebouwd waarmee je ook los van internet kan werken. En sinds kort kan Chromebook ook gebruik maken van de officiele Microsoft Office Online.

Chromebook kopen – waar let je op?

Bij een Chromebook is het niet veel anders dan bij een gewone laptop. Er bestaan verschillen tussen de diverse Chromebooks van de verschillende fabrikanten. De voorkeur zal afhangen van wat je zelf belangrijk vindt. Belangrijke factoren zijn: prijs, prestaties, beeldscherm, opslagruimte en aansluitingen en accu. De prijs weegt uiteraard mee in de keuze voor een laptop. Enige prestatie bepalende eigenschappen zijn o.a. het type processor, aanwezige interne geheugen en maximale interne geheugen. Vergeet niet te letten op de prestaties van de accu. Factoren die bepalend zijn voor het uiterlijk, zijn o.a. beeldschermtype, beeldschermgrootte, beeldschermresolutie en videokaart. Stel de hoeveelheid vast m.b.t. online opslag (Google Drive) en lokale opslag (harddisk). Kijk ook naar het aantal aansluitingen. Geluid en warmteontwikkeling kunnen ook bepalend zijn voor een keuze.

Iedereen een Chromebook

De Chromebook wordt wel eens de notebook voor iedereen genoemd. Waarom een Chromebook kopen? De afnemer is op zoek naar een laptop waar hij even mee vooruit kan. Een belangrijke pluspunt is dat de Chromebook zo eenvoudig te gebruiken is. En omdat deze zo goedkoop is – veel scherper geprijsd dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor onderweg omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. De Chromebook is erg licht, waardoor deze makkelijk is mee te nemen. Bovendien is alles heel makkelijk; alles spreekt voor zich. Het gebruiksgemak is hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hard disk. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De veiligheid van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Kortom: de populariteit van de Chromebook zal de aanstaande periode in Nederland toenemen. Een laptop om in de gaten te houden.